Madraci i nadmadraci

“Oriolik” d.o.o. Oriovac u svom proizvodnom programu od 1981.godine ima dva osnovna tipa madraca po vrsti korištene jezgre madraca: to su madraci sa mekom poliuretanskom pjenom – spužvom i madrac sa čeličnom opružnom jezgrom.
a) Madraci sa poliuretanskom jezgrom
Za ovu vrstu madraca koristi se meka poliuretanska pjena – spužva, elastični materijal sačinjen od velikog broja ćelija, otvorene strukture, porozan, kroz koji slobodno struji zrak i para što utječe na dobru prozračnost madraca. Karakteristike poliuretanske pjene su: različitost volumnih gustoća, za jezgre od 25-35 kg/m3 , za prošivanje 19 kg/m3 , različitih tvrdoća, odlične elastičnosti, otporne na kemikalije, insekte, starenje, higijenske, bez prašine, u pravilu lagane, odlično prilagodljive obliku ljudskog tijela, antialergijska.
Kako se poliuretenska pjena u jezgri ponaša kao da je sačinjena od velikog broja sitnih opruga, pa tijelo, a time i kralježnica ostaje u pravilnom položaju. Upravo zbog te karakteristike ovu vrstu madraca rado koriste i svi oni koji imaju tegobe sa kralježnicom. Karakteristika poliuretanske jezgre je da ne skuplja prašinu, olakšava spavanje osobama sa alergijskim smetnjama uzrokovanih prašinom.
U grupu madraca posebne namjene u pravilu se svrstavaju madraci koji se koriste radi smanjenja zdrastvenih tegoba kod spavanja, bilo da se radi o tegobama kralježnice (Ortofleks), tegoba koje se javljaju kod dugotrajnog ležanja u krevetu (Antidekubitus), odnosno madraci prilagođeni bolničkim krevetima u vidu dvodjelnih ili višedjelnih madraca. Svi ovi madraci mogu koristiti posebne tkanine za presvlaku, ovisno o zahtjevu.
b) Madraci s opružnom jezgrom
Opružna jezgra (”bonell”) je srce madraca i ona odlučuje o trajnosti i udobnosti. Opružna jezgra sastoji se od “strukiranih” opruga ( u sredini uže nego na krajevima) povezanih u jednu cjelinu. Opruge su proizvedene od oplemenjene opružne žice promjera 2,2 – 2,4 mm. Opružna jezgra se prilagođava stupnju opterećenja, pa uz veće opterećenje, veći je i otpor jezgre. Jezgra godinama zadržava svojstvo elastičnosti.
Da se sačuvaju ostali slojevi od oštečenja, na opruge se nanose ploče tvrdog filca. Radi ublažavanja tvrdoće opružne jezgre dodaju se ploče poliuretanske meke pjene. Za kontakt tijela i madraca brine se presvlaka od raznih kvalitetnih tkanina koja je u pravilu prošivena raznim punilima – PU folijom ili vatom.
MADRACI SA POLIURETANSKOM PJENOM
MADRACI SA OPRUŽNOM JEZGROM
NADMADRACI
PROGRAM ZA DJECU
CJENIK

error: Content is protected !!