Povijest

Razvoj poslovanja 1959.-2021.

1959.
Ime “ORIOLIK” prvi se puta spominje 16.11.1959. kada se osniva zanatska radionica za proizvodnju metalnih proizvoda za široku potrošnju.
1960.
Početak proizvodnje metalnog i tapeciranog namještaja.
1961.
Profilacija poduzeća i odabir osnovnog programa – tapecirani namještaj. Pored toga “Oriolik” se bavi opremanjem objekata. Već te godine dobiva cjelovito opremanje novo izgrađenog hotela “Europa” u Sarajevu, što je svojevrsno priznanje.
1963. – 1970.
Period razvoja i ekspanzije. “Oriolik” proizvodi visoko kvalitetne garniture tapeciranog namještaja. Dobiva mnoge nagrade za dizajn i kvalitetu na domaćim i stranim sajmovima. “Oriolik” postaje ime, marka, kojeg se kopira. Dominira domaćim tržištem, a izvozi u niz europskih država. U ovom periodu se grade proizvodni prostori tapetarije i bravarije.
1971. – 1980.
Krajem 1970. dovršava se nova tvornica za proizvodnju poliuretanske meke pjene – spužve, tvornica “Oriofleks”. To je prekretnica u profiliranju tvrtke, jer će nove tehnologije iz područja poliuretana postati sve prisutnije u poslovanju firme.
U ovom periodu se usvajaju nove proizvodnje:
– predizoliranih cijevi i fazonskih elemenata za toplodalekovode
– izolacijskih cijevi za centralna grijanja
– tehnologija proizvodnje mekog bloka duljine 10 m
1981. – 1991.
1981.završava investiranje u razvoj poliuretanskih tehnologija, kada se pušta u rad suvremena proizvodnja za preradu-rezanje bloka meke poliuretanske pjene, proizvodnja madraca, nova tehnologija za proizvodnju krutih poliuretanskih ploča za toplinsku izolaciju i niz drugih iz područja poliuretana.
Proizvodi se prepoznatljivi tapecirani namještaj, ali i puštaju u rad i stolarsku proizvodnju drvenih elemenata, kao i bravarska proizvodnja rama i mehanizama za tapecirani namještaj. Velika ekspanzija izvoza, tako da je veća proizvodnja za izvoz nego li je to za domaće tržište.
1992.
U ratnim razaranjima je uništeno oko 11.000m2 proizvodno – skladišnog prostora. Pa iako znatno oštećen u ratu, “Oriolik” nikad nije prestao s radom. Radi se u vlastitim i djelomično tuđim prostorima s nešto manjim količinama.
1993.
Provedena pretvorba poduzeća “Oriolik” u dioničko društvo.
2001.
Završena privatizacija firme pa je “Oriolik”d.d. u potpunom privatnom vlasništvu.

“Oriolik” d.o.o. je danas suvremena tvornica u privatnom vlasništvu sa dvije bazne djelatnosti, širokog i fleksibilnog asortimana prilagodljivog zahtjevima tržišta:
   – proizvodnja tapeciranog namještaja
   – proizvodnja madraca i nadmadraca te prateće proizvodnje drvenih elemenata i metalnih mehanizama i rama.
Svojim proizvodima “Oriolik” je već više od 30 godina prisutan u većini europskih zemalja.

error: Content is protected !!